Biała kuchnia potrafi uwieść – przyciąga wrażeniem przestrzeni i czystości. Biel można jednak różnie dozować – do wyboru mamy przede wszystkim aranżację monochromatyczną, następnie delikatne zestawienia barwne i wreszcie silne kontrasty.
Biel w kuchni niejedno ma imię! Biała kuchnia to przede wszystkim taka, w której stoją białe meble kuchenne. Kolor ten może pojawić się także w barwie blatów, podłogi, płytek na ścianie i drzwi. Osobną kwestią pozostają kuchenne utensylia oraz dodatki dekoracyjne, z zasłonami na czele. Wykończenia wszystkich tych elementów należy starannie przeanalizować na etapie projektowania wnętrza, gdyż od nich właśnie zależy ostateczny wygląd pomieszczenia. Przeanalizujmy kolejno trzy podstawowe scenariusze.
Kuchnia cała w bieli – wnętrze monochromatyczne
Biała kuchnia z białym blatem, biała podłoga, białe płytki i białe drzwi do kuchni – na przykład te minimalistyczne, wtapiające się w mur, jak DRE Sara Eco z możliwością pomalowania na kolor ściany. Wnętrze całe w bieli będzie wyglądało niezwykle nowocześnie i bardzo efektownie, zwłaszcza gdy otworzymy je na utrzymany w ciemniejszej kolorystyce salon czy aneks jadalny. Dużym wyzwaniem jest jednak harmonizowanie odcieni bieli – tu pomogą barwne dodatki do białej kuchni. Drobne różnice w tonacji po prostu przestaną być widoczne, gdy spojrzenie przyciągać będą akcesoria, naczynia, a na koniec także potrawy o wyrazistych barwach. Kuchnię całą w bieli warto więc traktować jako bazę dla pojawiających się okazjonalnie kolorów. Bez nich mogłaby się szybko okazać nudna. Dobrym rozwiązaniem jest też wyeksponowanie białej zabudowy (a także białej podłogi i białych drzwi) na tle ścian pomalowanych nasyconym kolorem.
Biała kuchnia w stylu skandynawskim – z drewnem i szarością
Kuchnia biało-szara i„biało-drewniana”, a także ich połączenia, to sprawdzone propozycje z krajów nordyckich. Kolor szary podkreśli światło tkwiące w bieli. Odcienie drewna z kolei ocieplą wnętrze, podsuną też trafną odpowiedź na nieuchronnie nasuwające się pytanie: jaki blat do białej kuchni?
Biała kuchnia z drewnianym blatem, srebrzystoszarymi kafelkami oraz grafitowymi dodatkami będzie wciąż jasna, lecz wyrazista, a przy tym naprawdę przytulna.
W zależności od pory roku czy nastroju można ponadto w prosty sposób zmieniać jej charakter dzięki różnobarwnym dodatkom. Aby nie utrudniać sobie tego zadania, warto postawić na delikatne, neutralne kolory ścian oraz drzwi w prawdziwie skandynawskim stylu, o wyglądzie bielonego lub woskowanego drewna, ewentualnie malowane na biało.
Kuchnia czarno-biała – siła kontrastów
Atrakcyjnym rozwiązaniem jest też kuchnia czarno-biała. Może to być np. biała kuchnia z czarnym blatem albo biała zabudowa z czarnymi płytkami w przestrzeni międzyszafkowej lub z czarną farbą tablicową na ścianach. W obu tych najpopularniejszych koncepcjach zarysowuje się pożyteczna podpowiedź, by różnicować kolory płaszczyzn pionowych i poziomych. Dzięki temu całość zyska wyrazisty, graficzny charakter – bez ryzyka monotonii. Warto jednak pamiętać, że kolor czarny w białej kuchni należy dozować ostrożnie, tak by nie zdominował upragnionej bieli.
Prócz wspomnianych wybranych płaszczyzn można wprowadzić jeszcze kilka czarnych dodatków. Pozostałe elementy wyposażenia powinny reprezentować odcienie szarości i srebra (ewentualnie, dla ożywienia kompozycji, wybrany żywy kolor). W ten sposób kontrast bieli i czerni zostanie podkreślony, ale nie stanie się przytłaczający.